Logotyp szkoły ZSTiO w Skoczowie Zespół Szkół Technicznych
i Ogólnokształcących w Skoczowie
Rekrutacja Ikona facebooka Ikona bip
  • Strona główna
  • O szkole
    • Grono pedagogiczne
    • Stowarzyszenie WRZOS
    • Aktualności
  • Dla rodziców
    • Pedagog szkolny
    • Statuty szkoły i regulaminy
    • Rada rodziców
    • Ubezpieczenia
    • Dziennik internetowy
    • Hejt w internecie – konsekwencje prawne
    • Standardy ochrony małoletnich
  • Dla uczniów
    • Plan lekcji
    • Statuty szkoły i regulaminy
    • Ubezpieczenia
    • Dziennik internetowy
    • Dokumenty do pobrania
    • Praktyki zagraniczne
    • Oferty praktyk i pracy
  • Rekrutacja
    • Kierunki kształcenia
    • Dokumenty do pobrania
  • Kalendarz
  • Kontakt
  • Deklaracja dostępności
Ikona powiększania tekstu Ikona kontrastu

Warsztaty cukiernicze w Savpolu

Dodano: 13.02.2018
gl[47]

12 lutego cukiernicy z naszej szkoły uczestniczyli w warsztatach cukierniczych w Savpolu. Tematem były wyroby półcukiernicze z ciasta drożdżowego. Tym razem warsztaty były wyjątkowe, gdyż poprowadził je mistrz świat w piekarstwie artystycznym pan Tomasz Kaszuba, który prowadzi własną piekarnię i cukiernię w Tworkowie. Jego wyroby są wykonane wyłącznie na domowych recepturach, pieczone na naturalnym kwasie chlebowym, bez dodatku polepszaczy. To staramy się również wszczepiać naszym uczniom – bez dobrych składników nie uzyskamy nigdy dobrej jakości wyrobów. Tanie wypieki ze sklepów sieciowych są naszpikowane dodatkami chemicznymi i taka dieta nigdy nie wyjdzie nam na zdrowie. Mistrz zwracał uwagę na proces produkcji wyrobów drożdżowych, jakie składniki są najlepsze. Uczniowie mieli możliwość wykonania własnych plecionek, drożdżówek
w różnych finezyjnych kształtach. Warsztaty nie tylko dlatego były wyjątkowe. Zbiegło się to również
z 10 – tą rocznicą powstania Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego, której pomysłodawcą jest pan Szymon Konkol. Oprócz tego w warsztatach uczestniczyła młodzież z Zespołu Szkół Zawodowych
w Jastrzębiu Zdroju. Uczniowie uczestniczyli w praktykach w Portugalii dzięki projektowi Erasmus, podzielili się swoimi doświadczeniami i przywieźli ze sobą własnoręcznie wykonane babeczki bananowe, ciasto marchewkowe wg przepisów z Portugalii. Dzięki temu również nasza młodzież mogła spróbować nieco odmiennych wypieków i wszyscy mogli się zintegrować. Zagościły również panie z prasy branżowej: Anna Kania i Aurora Czekoladowa. Wszyscy opuścili warsztaty z własnoręcznie wypieczonymi wyrobami.

bty
burst
burst
bty
bty
6
7
8[1]
9
Wyszukiwarka
Filmy o szkole Praktyki 2018 – relacja-min Praktyki 2017 – relacja-min baner prak baner ban fb
Aktywnie wspieramy WOŚP! Logo WOŚP
Więcej informacji
Staże uczniowskie w powiecie cieszyńskim sta kopia
Edukacja zawodowa w powiecie cieszyńskim edukacja_zawodowa_powiat
Elektroniczna skrzynka epuap
Współpracujemy z Logo OHP_Zarządz
Zobacz więcej
Współpracujemy z Wyższa Szkoła Bezpieczeństwa Publicznego i Indywidualnego APEIRON w Krakowie WSB
Diehl Metering logo_DMPL
Kontakt Zespół Szkół Technicznych i Ogólnokształcących 43-430 Skoczów, ul. Górecka 65 33 4792225 Formularz kontaktowy
Ikona facebooka Logotyp instragrama
  • Strona główna
  • O szkole
    • Grono pedagogiczne
    • Stowarzyszenie WRZOS
    • Aktualności
  • Dla rodziców
    • Pedagog szkolny
    • Statuty szkoły i regulaminy
    • Rada rodziców
    • Ubezpieczenia
    • Dziennik internetowy
    • Hejt w internecie – konsekwencje prawne
    • Standardy ochrony małoletnich
  • Dla uczniów
    • Plan lekcji
    • Statuty szkoły i regulaminy
    • Ubezpieczenia
    • Dziennik internetowy
    • Dokumenty do pobrania
    • Praktyki zagraniczne
    • Oferty praktyk i pracy
  • Rekrutacja
    • Kierunki kształcenia
    • Dokumenty do pobrania
  • Kalendarz
  • Kontakt
  • Deklaracja dostępności
© 2007 - 2025 Zespół Szkół Technicznych i Ogólnokształcących w Skoczowie | Mapa strony
Realizacja: ProudMedia ®