Piekarz
Chrupiące bułeczki, pyszne rogaliki, tradycyjne chleby na zakwasie i inne gatunki pieczywa
– tego wszystkiego nauczysz się wybierając zawód piekarza w ZSTiO!
Jeżeli chcesz rozwijać swoje zainteresowania i pasje pod okiem wykwalifikowanej kadry oraz korzystać z pomocy nowoczesnego sprzętu potrzebnego w pracy piekarza skontaktuj się z nami, a my umożliwimy Ci zdobycie praktyki w jednej z wielu nowoczesnych piekarni wykorzystujących tradycyjne receptury.
Przyjdź, czekamy na Ciebie.
Na praktyce nauczysz się:
- przygotowywać surowce do produkcji piekarskiej
- przygotowywać ciasta na niektóre gatunki pieczywa
- formowania pieczywa półcukierniczego
- obsługiwać maszyny i urządzenia potrzebne piekarzowi
- kolejnych etapów przy wypiekaniu pieczywa
Przedmioty zawodowe:
- Technologie produkcji piekarskiej
- Technika w produkcji piekarskiej
- Działalność gospodarcza w przetwórstwie spożywczym
- Język obcy w produkcji piekarskiej
- Gospodarka magazynowa w zakładzie piekarskim w ramach praktyki zawodowej
- Procesy produkcji wyrobów piekarskich w ramach praktyki zawodowej
Po zdaniu egzaminu uzyskujesz tytuł czeladnika. Jeżeli chcesz kontynuować naukę, możesz uzyskać średnie wykształcenie w liceum dla dorosłych (2 lata) w naszej szkole.
Wybierając naszą szkołę będziesz odbywać praktykę w nowoczesnych piekarniach zachowujących tradycyjne receptury, uczestniczyć w międzynarodowych targach branżowych, umożliwimy Ci udział w ogólnopolskim konkursie na najlepszego ucznia w zawodzie piekarz organizowanym przez Izbę Rzemieślniczą oraz Małą i Średnią Przedsiębiorczość w Katowicach. Gwarantujemy dostęp do aktualnej literatury branżowej typu „Piekarstwo”, „Mistrz branży”.
Szkoła współpracuje z Izbą Rzemieślniczą w Bielsku – Białej, Cechem Rzemiosł Różnych w Cieszynie, Skoczowskim Towarzystwem Kupieckim oraz małymi firmami.
Jako piekarz możesz pracować:
- w piekarni
- na liniach produkcyjnych w dużych piekarniach przemysłowych
Na rynku pracy w kraju i za granicą poszukiwani są pracownicy z kwalifikacjami piekarza ze znajomością wytwarzania tradycyjnego pieczywa. Wynika to z coraz większej świadomości zdrowego odżywiania bez ulepszaczy i chemicznych dodatków.