Logotyp szkoły ZSTiO w Skoczowie Zespół Szkół Technicznych
i Ogólnokształcących w Skoczowie
Rekrutacja Ikona facebooka Ikona bip
  • Strona główna
  • O szkole
    • Grono pedagogiczne
    • Stowarzyszenie WRZOS
    • Aktualności
  • Dla rodziców
    • Pedagog szkolny
    • Statuty szkoły i regulaminy
    • Rada rodziców
    • Ubezpieczenia
    • Dziennik internetowy
  • Dla uczniów
    • Plan lekcji
    • Statuty szkoły i regulaminy
    • Ubezpieczenia
    • Dziennik internetowy
    • Dokumenty do pobrania
    • Praktyki Erasmus
    • Oferty praktyk i pracy
  • Rekrutacja
    • Kierunki kształcenia
    • Dokumenty do pobrania
  • Kalendarz
  • Kontakt
Ikona powiększania tekstu Ikona kontrastu

Piekarz

bułeczki

Chrupiące bułeczki, pyszne rogaliki, tradycyjne chleby na zakwasie i inne gatunki pieczywa
– tego wszystkiego nauczysz się wybierając zawód piekarza w ZSTiO!

Jeżeli chcesz rozwijać swoje zainteresowania i pasje pod okiem wykwalifikowanej kadry oraz korzystać z pomocy nowoczesnego sprzętu potrzebnego w pracy piekarza skontaktuj się z nami, a my umożliwimy Ci zdobycie praktyki w jednej z wielu nowoczesnych piekarni wykorzystujących tradycyjne receptury.

Przyjdź, czekamy na Ciebie.

Na praktyce nauczysz się:

  • przygotowywać surowce do produkcji piekarskiej
  • przygotowywać ciasta na niektóre gatunki pieczywa
  • formowania pieczywa półcukierniczego
  • obsługiwać maszyny i urządzenia potrzebne piekarzowi
  • kolejnych etapów przy wypiekaniu pieczywa

Przedmioty zawodowe:

  • Technologie produkcji piekarskiej
  • Technika w produkcji piekarskiej
  • Działalność gospodarcza w przetwórstwie spożywczym
  • Język obcy w produkcji piekarskiej
  • Gospodarka magazynowa w zakładzie piekarskim w ramach praktyki zawodowej
  • Procesy produkcji wyrobów piekarskich w ramach praktyki zawodowej

Po zdaniu egzaminu uzyskujesz tytuł czeladnika. Jeżeli chcesz kontynuować naukę, możesz uzyskać średnie wykształcenie w liceum dla dorosłych (2 lata) w naszej szkole.

Wybierając naszą szkołę będziesz odbywać praktykę w nowoczesnych piekarniach zachowujących tradycyjne receptury, uczestniczyć w międzynarodowych targach branżowych, umożliwimy Ci udział w ogólnopolskim konkursie na najlepszego ucznia w zawodzie piekarz organizowanym przez Izbę Rzemieślniczą oraz Małą i Średnią Przedsiębiorczość w Katowicach. Gwarantujemy dostęp do aktualnej literatury branżowej typu „Piekarstwo”, „Mistrz branży”.

Szkoła współpracuje z Izbą Rzemieślniczą w Bielsku – Białej, Cechem Rzemiosł Różnych w Cieszynie, Skoczowskim Towarzystwem Kupieckim oraz małymi firmami.

Jako piekarz możesz pracować:

  • w piekarni
  • na liniach produkcyjnych w dużych piekarniach przemysłowych

Na rynku pracy w kraju i za granicą poszukiwani są pracownicy z kwalifikacjami piekarza ze znajomością wytwarzania tradycyjnego pieczywa. Wynika to z coraz większej świadomości zdrowego odżywiania bez ulepszaczy i chemicznych dodatków.

Wyszukiwarka
Filmy o szkole Praktyki 2018 – relacja-min Praktyki 2017 – relacja-min baner prak baner ban
Aktywnie wspieramy WOŚP! Logo WOŚP
Więcej informacji
Kształcenie w powiecie cieszyńskim starostwo baner
Elektroniczna skrzynka epuap
Współpracujemy z Logo OHP_Zarządz
Zobacz więcej
Współpracujemy z Wyższa Szkoła Bezpieczeństwa Publicznego i Indywidualnego APEIRON w Krakowie WSB
Wyższa Szkoła Bezpieczeństwa WSB1
Kontakt Zespół Szkół Technicznych i Ogólnokształcących 43-430 Skoczów, ul. Górecka 65 33 4792225 Formularz kontaktowy
Ikona facebooka Logotyp instragrama
  • O szkole
    • Grono pedagogiczne
    • Stowarzyszenie WRZOS
  • Rada rodziców
    • Pedagog szkolny
    • Statuty szkoły
  • Dla uczniów
    • Plan lekcji
    • Praktyki
  • Rekrutacja
    • Kierunki kształcenia
    • Do pobrania
© 2007 - 2023 Zespół Szkół Technicznych i Ogólnokształcących w Skoczowie | Mapa strony
Realizacja: ProudMedia ®