Logotyp szkoły ZSTiO w Skoczowie Zespół Szkół Technicznych
i Ogólnokształcących w Skoczowie
Rekrutacja Ikona facebooka Ikona bip
  • Strona główna
  • O szkole
    • Grono pedagogiczne
    • Stowarzyszenie WRZOS
    • Aktualności
  • Dla rodziców
    • Pedagog szkolny
    • Statuty szkoły i regulaminy
    • Rada rodziców
    • Ubezpieczenia
    • Dziennik internetowy
    • Hejt w internecie – konsekwencje prawne
    • Standardy ochrony małoletnich
  • Dla uczniów
    • Plan lekcji
    • Statuty szkoły i regulaminy
    • Ubezpieczenia
    • Dziennik internetowy
    • Dokumenty do pobrania
    • Praktyki zagraniczne
    • Oferty praktyk i pracy
  • Rekrutacja
    • Kierunki kształcenia
    • Dokumenty do pobrania
  • Kalendarz
  • Kontakt
  • Deklaracja dostępności
Ikona powiększania tekstu Ikona kontrastu

Ogólnopolski konkurs Bake & Play

Dodano: 29.10.2016
tort[1]
Wszystkich prosimy o kibicowanie! Nasza uczennica Justyna Czuj z kl. 3B bierze udział w konkursie
ogólnopolskim Bake & Play. Justyna wykonała „Nagi tort” orzechowo – lawendowy przekładany musem gruszkowym i kremem na bazie serka mascarpone oraz dwie jednakowe figurki narciarza. Swoją tematyką prace miały nawiązywać do sportu. Konkurs trwa do 15 listopada.
Każdy kto zaloguje się na stronie konkursu może oddać głos. http://www.akademiamistrza.pl/bakeandplay/

Dziękujemy serdecznie firmie „Technica” z Ochab za wypożyczenie podkładki pod tort, co znacznie ułatwiło pracę. Pani Iwonie Deperas i Aleksandrze Gandzel dziękujemy za lawendę do dekoracji tortu.

Poniżej podajemy przepis:

TORT ORZECHOWO – LAWENDOWY PRZEKŁADANY
MUSEM GRUSZKOWYM I KREMEM NA BAZIE SERKA MASCARPONE

„EURO WIEŃCZY DZIEŁO”

Potrzebne będą okrągłe tortownice 12 cm, 24 cm, 28 cm. Sporządzamy blaty biszkoptowo – tłuszczowe odpowiednio z 5 jaj, 8 jaj i 12 jaj.

Blat 12 cm

5 jaj

5 łyżek cukru

5 łyżek mąki

0,5 szkl. mielonych orzechów

2 łyżki startej gorzkiej czekolady 70%

2 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy (można kupić w sklepie ze zdrową żywnością)

3 łyżki roztopionego masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

Należy ubić białka ze szczyptą soli, następnie dodać cukier, dalej ubijać na sztywno. Dodać żółtka i pozostałe składniki, delikatnie ale dokładnie wymieszać. Placek można upiec bez dodatku tłuszczu, ale wówczas należy go lekko nasączyć przed złożeniem. Piec w temp. 180°C do zezłocenia (każdy piekarnik piecze inaczej).

Blat 24 cm

8 jaj

8 łyżek cukru

8 łyżek mąki

ok.3/4 szkl. mielonych orzechów

3 łyżki startej gorzkiej czekolady 70%

3 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy

5 łyżek roztopionego masła

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

Technika wykonania taka sama jak przy blacie 12 cm, ale dłuższy czas pieczenia
(do „suchego” patyczka”).

Blat 28 cm

12 jaj

12 łyżek cukru

12 łyżek mąki

1 i ¼ szkl. mielonych orzechów

4,5 łyżki startej gorzkiej czekolady 70%

4,5 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy

7,5 łyżek roztopionego masła

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

Technika wykonania taka sama jak przy blacie 12 i 24 cm, ale dłuższy czas pieczenia
(do „suchego” patyczka”).

Mus z gruszek

3 – 4 gruszki

sok z 0,5 cytryny

1,5 cm obranego świeżego imbiru

1 op. cukru z prawdziwą wanilią

Gruszki umyć, obrać, pokroić na drobne kawałki i przełożyć do garnka (najlepiej taki,
w którym nie będzie się przypalać), nalać odrobinę wody i gotować tak długo, aż gruszki się rozpadną. Zależy to od dojrzałości gruszek. Następnie należy całość zblendować i odparować jeszcze przez ok. 15 – 20 minut. Doprawić sokiem z cytryny, startym na drobnych oczkach imbirem (takie jak na placki ziemniaczane) oraz cukrem z prawdziwą wanilią. Ostudzić.

Krem na bazie serka mascarpone

800 ml kremówki

1,25 kg serka mascarpone

1 limonka otarta

12 łyżek cukru pudru

sok z limonki

Kremówkę dobrze schłodzić, ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Połączyć
z serkiem mascarpone i dobrze wymieszać na wolnych obrotach. Doprawić do smaku sokiem z limonki i dodać otartą skórkę.

Przełożenie tortu

Jest to tzw. „nagi tort”. Każdy krążek przekrawamy na 3 części. Jeżeli tort pieczemy bez dodatku masła wówczas należy krążki nasączyć. Na samym dole blat 28 cm. Krążki przekładamy musem gruszkowym i kremem. Po złożeniu największego blatu na środek nakładamy 2 łyżki kremu i „przyklejamy” krążek 24 cm – również przełożony musem
i kremem. Na samą górę analogicznie nakładamy najmniejszy krążek. Krążki oprószamy delikatnie  cukrem pudrem, dekorujemy świeżą lawendą. Środek dekorujemy Gruszkami lekko podgotowanymi w wodzie lub syropie, połówkami orzechów, kandyzowanym imbirem, dekoracyjnie zeskrobaną skórką z limonki oraz lawendą. Na wierzchu ułożony jest puchar oraz piłka EURO 2016.

MASA TORTU BEZ DEKORACJI OK.5 KG

Element II

FIGURKA „NARCIARZ”

Do przygotowania użyto lukier plastyczny w kolorze zielonym, czerwonym i czarnym oraz marcepan – osobno wykonano tułów, ręce, buty, narty, okulary, głowę, nos.. Głowę i nos wykonano z marcepanu a pozostałe elementy z kolorowego lukru.

MASA FIGURKI TO 65 G

IMG_20161025_164738[2]
IMG_20161025_164750[2]
tort[1]
tort1
tort2
tort3
Wyszukiwarka
Filmy o szkole Praktyki 2018 – relacja-min Praktyki 2017 – relacja-min baner prak baner ban fb
Aktywnie wspieramy WOŚP! Logo WOŚP
Więcej informacji
Staże uczniowskie w powiecie cieszyńskim sta kopia
Edukacja zawodowa w powiecie cieszyńskim edukacja_zawodowa_powiat
Elektroniczna skrzynka epuap
Współpracujemy z Logo OHP_Zarządz
Zobacz więcej
Współpracujemy z Wyższa Szkoła Bezpieczeństwa Publicznego i Indywidualnego APEIRON w Krakowie WSB
Diehl Metering logo_DMPL
Kontakt Zespół Szkół Technicznych i Ogólnokształcących 43-430 Skoczów, ul. Górecka 65 33 4792225 Formularz kontaktowy
Ikona facebooka Logotyp instragrama
  • Strona główna
  • O szkole
    • Grono pedagogiczne
    • Stowarzyszenie WRZOS
    • Aktualności
  • Dla rodziców
    • Pedagog szkolny
    • Statuty szkoły i regulaminy
    • Rada rodziców
    • Ubezpieczenia
    • Dziennik internetowy
    • Hejt w internecie – konsekwencje prawne
    • Standardy ochrony małoletnich
  • Dla uczniów
    • Plan lekcji
    • Statuty szkoły i regulaminy
    • Ubezpieczenia
    • Dziennik internetowy
    • Dokumenty do pobrania
    • Praktyki zagraniczne
    • Oferty praktyk i pracy
  • Rekrutacja
    • Kierunki kształcenia
    • Dokumenty do pobrania
  • Kalendarz
  • Kontakt
  • Deklaracja dostępności
© 2007 - 2025 Zespół Szkół Technicznych i Ogólnokształcących w Skoczowie | Mapa strony
Realizacja: ProudMedia ®