Logotyp szkoły ZSTiO w Skoczowie Zespół Szkół Technicznych
i Ogólnokształcących w Skoczowie
Rekrutacja Ikona facebooka Ikona bip
  • Strona główna
  • O szkole
    • Grono pedagogiczne
    • Stowarzyszenie WRZOS
    • Aktualności
  • Dla rodziców
    • Pedagog szkolny
    • Statuty szkoły i regulaminy
    • Rada rodziców
    • Ubezpieczenia
    • Dziennik internetowy
    • Hejt w internecie – konsekwencje prawne
    • Standardy ochrony małoletnich
  • Dla uczniów
    • Plan lekcji
    • Statuty szkoły i regulaminy
    • Ubezpieczenia
    • Dziennik internetowy
    • Dokumenty do pobrania
    • Praktyki zagraniczne
    • Oferty praktyk i pracy
  • Rekrutacja
    • Kierunki kształcenia
    • Dokumenty do pobrania
  • Kalendarz
  • Kontakt
  • Deklaracja dostępności
Ikona powiększania tekstu Ikona kontrastu

Cukiernicy na wycieczce przedmiotowej w „Planeta Bio”

Dodano: 18.09.2015
coffee-171653_1280

Cukiernicy z kl. 1b byli na wycieczce przedmiotowej w sklepiku ze zdrową i ekologiczną żywnością „Planeta Bio” w Skoczowie na ul. Mickiewicza. Tematem przewodnim wycieczki były zdrowe przekąski i słodycze, oraz czym zastąpić cukier w pożywieniu. Każdy szanujący się adept sztuki cukierniczej powinien wiedzieć jakich składników odżywczych dostarczają wyroby cukiernicze i co można zaproponować zamiast zwykłych cukierków bez sztucznych barwników. Uczniowie dowiedzieli się dlaczego należy czytać etykiety i unikać syropu glukozowego, co to jest melasa i dlaczego warto ją wykorzystywać w cukiernictwie czy jeść na śniadanie. Pani również mówiła o wielu innych środkach słodzących i tym dlaczego warto po nie sięgać. Można było zaopatrzyć się w soki, bakalie, chałwę ze słonecznika, herbaty owocowe, biodegradowalną gumę
do żucia i wiele innych produktów. Na podsumowanie wycieczki każdy z cukierników
z klasy 1b ma za zadanie opisać wybrany przez siebie produkt, jego wartości odżywcze
i zastosowanie w cukiernictwie.

Wycieczka się udała, pani zwracała uwagę na zmiany, jakie zachodzą w świadomości ludzi odnośnie zdrowego odżywiania, dlatego też dobry cukiernik będzie zawsze w cenie, taki, który umie zaproponować zmiany w cieście z niezdrowego na bardziej lekkie i nie obciążające naszego organizmu. Na zakończenie wszyscy uczestnicy wycieczki dostali przepisy na zielony koktajl bananowy i babeczki z dyniowym serkiem. Zachęcamy do odwiedzania sklepików ze zdrową żywnością, bądź wyznaczonych półek z takimi produktami w sklepach – a jest ich coraz więcej.

Przepisy podajemy poniżej, jest ich również więcej na fb Planeta bio. Życzymy smacznego!

Joanna Gwizdała

Zielony koktajl bananowy

½ pęczka zielonej pietruszki

2 bardzo dojrzałe banany najlepiej fair trade☺

2 szklanki mleka sojowego (jeżeli ktoś ma uczulenie może być np. ryżowe)

 

Natkę pietruszki dokładnie umyć, oddzielić listki od łodyg i same listki zmiksować na drobną papkę w blenderze. Dodać kawałki obranych bananów i stopniowo dodając mleko miksować. Przelać do wysokich szklanek i ozdobić listkiem pietruszki.

 

Babeczki z dyniowym serkiem

1 szklanka upieczonego miąższu z dyni

1 szklanka orzechów nerkowców

1/3 szklanki oleju kokosowego w temp. Pokojowej

½ szklanki mleka kokosowego

½ szklanki syropu z agawy lub z ryżu

Szczypta soli

¼ łyżeczki mielonego cynamonu

1opakowanie cukru z prawdziwą wanilią

Nerkowce zalać mlekiem kokosowym i moczyć ok. 30 minut. Kolejną czynnością jest

przygotowanie miąższu dyni:

Umytą dynię rozkroić na cztery części, wyjąć pestki i włożyć piekarnika na ok. 30 minut, temp. 200°C. Dynia ma się lekko zrumienić. Po tym czasie dynię należy ostudzić, obrać ze skórki i odmierzyć 1 szklankę miąższu. Resztę dyni można zamrozić lub wykorzystać do czegoś innego.

Stopniowo miksować składniki masy rozpoczynając od nerkowców z mlekiem i dodawać kolejno pozostałe składniki masy. Masa ma być gładka. Taką masę wylewamy na ciasto daktylowo – migdałowe:

 

1 szklanka mąki migdałowej

2 łyżki drobno posiekanych daktyli – zalać ok. 4 łyżkami wrzącej wody

2 łyżki syropu z agawy lub ryżu 1 – 2 łyżki karobu

Szczypta soli

2 łyżki soku z cytryny

 

Zalane daktyle trzymać pod przykryciem ok. 10 minut. Po tym czasie wszystkie składniki ciasta daktylowo – migdałowego połączyć i oblepić foremki na babeczki. Na wyłożone ciastem babeczki nałożyć dyniową masę z nerkowcami ( zrobi się serek) i posypać cynamonem. Wstawić do lodówki przynajmniej na 2 godziny. Serwować schłodzone.

Wyszukiwarka
Filmy o szkole Praktyki 2018 – relacja-min Praktyki 2017 – relacja-min baner prak baner ban fb
Aktywnie wspieramy WOŚP! Logo WOŚP
Więcej informacji
Staże uczniowskie w powiecie cieszyńskim sta kopia
Edukacja zawodowa w powiecie cieszyńskim edukacja_zawodowa_powiat
Elektroniczna skrzynka epuap
Współpracujemy z Logo OHP_Zarządz
Zobacz więcej
Współpracujemy z Wyższa Szkoła Bezpieczeństwa Publicznego i Indywidualnego APEIRON w Krakowie WSB
Diehl Metering logo_DMPL
Kontakt Zespół Szkół Technicznych i Ogólnokształcących 43-430 Skoczów, ul. Górecka 65 33 4792225 Formularz kontaktowy
Ikona facebooka Logotyp instragrama
  • Strona główna
  • O szkole
    • Grono pedagogiczne
    • Stowarzyszenie WRZOS
    • Aktualności
  • Dla rodziców
    • Pedagog szkolny
    • Statuty szkoły i regulaminy
    • Rada rodziców
    • Ubezpieczenia
    • Dziennik internetowy
    • Hejt w internecie – konsekwencje prawne
    • Standardy ochrony małoletnich
  • Dla uczniów
    • Plan lekcji
    • Statuty szkoły i regulaminy
    • Ubezpieczenia
    • Dziennik internetowy
    • Dokumenty do pobrania
    • Praktyki zagraniczne
    • Oferty praktyk i pracy
  • Rekrutacja
    • Kierunki kształcenia
    • Dokumenty do pobrania
  • Kalendarz
  • Kontakt
  • Deklaracja dostępności
© 2007 - 2025 Zespół Szkół Technicznych i Ogólnokształcących w Skoczowie | Mapa strony
Realizacja: ProudMedia ®