Logotyp szkoły ZSTiO w Skoczowie Zespół Szkół Technicznych
i Ogólnokształcących w Skoczowie
Rekrutacja Ikona facebooka Ikona bip
  • Strona główna
  • O szkole
    • Grono pedagogiczne
    • Stowarzyszenie WRZOS
    • Aktualności
  • Dla rodziców
    • Pedagog szkolny
    • Statuty szkoły i regulaminy
    • Rada rodziców
    • Ubezpieczenia
    • Dziennik internetowy
    • Hejt w internecie – konsekwencje prawne
    • Standardy ochrony małoletnich
  • Dla uczniów
    • Plan lekcji
    • Statuty szkoły i regulaminy
    • Ubezpieczenia
    • Dziennik internetowy
    • Dokumenty do pobrania
    • Praktyki zagraniczne
    • Oferty praktyk i pracy
  • Rekrutacja
    • Kierunki kształcenia
    • Dokumenty do pobrania
  • Kalendarz
  • Kontakt
  • Deklaracja dostępności
Ikona powiększania tekstu Ikona kontrastu

Ciasteczkowy zawrót głowy

Dodano: 05.12.2017
fot_(50)

17 uczestników wraz z opiekunami zagościło 5 grudnia 2017 w naszej szkole na IV konkursie „Ciasteczkowy zawrót głowy”. W tym roku patronem konkursu było Stowarzyszenie Wrzos działające przy ZSTiO w Skoczowie, a środki finansowe pozyskano z Powiatu Cieszyńskiego. Patronat medialny objął po raz kolejny Mistrz Branży, który ufundował prenumeraty dla  trzech pierwszych miejsc. Pomysłodawcą konkursu była Joanna Gwizdała, nauczycielka technologii cukierniczej, a przede wszystkim pasjonatka w pieczeniu drobnych cieszyńskich ciasteczek. Konkurs miał na celu kultywowanie tradycji pieczenia ciasteczek i integrację uczniów, opiekunów, gości z powiatu cieszyńskiego. W konkursie uczestniczyły zaproszone szkoły z powiatu cieszyńskiego.

Zgodnie z tradycją do ciasteczek cieszyńskich używa się tylko składników wysokiej jakości, bez sztucznych barwników i aromatów. W skład jury wchodzili profesjonaliści i pasjonaci: pani Izabela Greń z Manufaktura Smaku Beskid Centrum Brenna, pani Anna Maria, prowadząca blog Kucharnia oraz autorka wielu artykułów prasie branżowej, pani Izabela Macura pasjonatka wypieków oraz absolwentka ZSTiO w Skoczowie Izabela Wróbel, laureatka konkursów ogólnopolskich i międzynarodowych. Tacy profesjonaliści podnieśli rangę konkursu. Ocenie podlegało ponad 50 rodzajów ciasteczek. Jury było surowe w ocenie, ponieważ przede wszystkim zwracało uwagę na ”rodowód” ciasteczek, były oceniane tylko typowe cieszyńskie ciasteczka. Wpływ na ocenę miała jakość składników. Większość ciasteczek była na dobrych składnikach, natomiast w niektórych były mocno wyczuwalne olejki zapachowe lub ciasteczka były przesłodzone. Jury zwracało również uwagę na higienę produkcji – jeżeli robi się ciastka to należy wykonywać je na czystej desce czy przechowywać w czystych pojemnikach, ponieważ ciasteczka wchłaniają obce zapachy.

W tym roku najlepsze okazały się uczennice  z Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Wiśle oraz z Zespołu Szkół Technicznych i Ogólnokształcących w Skoczowie. Ciasteczka były dopracowane, estetyczne, filigranowe, nie przesłodzone i wyważone w smaku. W ZSTiO nacisk kładzie się na naturalne składniki, estetyczne wykonanie – pomimo tego, że uczniowie uczą się tylko teorii a praktykę odbywają u pracodawców.

Imprezie towarzyszył wykład pani Doroty Kocurek, lokalnego eksperta Fair trade.

Wszyscy dobrze się bawili i chętnie wymieniali przepisami.
I miejsce Anna Fiedor z Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Wiśle za rozpływające się w ustach i wyśmienite w smaku ciasteczka adwokatowo – migdałowe,

II miejsce przypadło Annie Gaszczyk z Zespołu Szkół Technicznych i Ogólnokształcących w Skoczowie za filigranowe, kruchutkie orzechowe babeczki,

III miejsce dla Julii Wisełki z Zespołu Szkół Technicznych i Ogólnokształcących w Skoczowie za bomby.

Wyróżnienie dostały misternie wykonane kruche ciasteczka kocie oczka, które wykonała Joanna Zielina z Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Wiśle.

fot_(1)
fot_(2)
fot_(3)
fot_(4)
fot_(5)
fot_(5)gl
fot_(6)
fot_(7)
fot_(8)
fot_(9)
fot_(10)
fot_(11)
fot_(12)
fot_(13)
fot_(14)
fot_(15)
fot_(16)
fot_(17)
fot_(18)
fot_(19)
fot_(20)
fot_(21)
fot_(22)
fot_(23)
fot_(24)
fot_(25)
fot_(26)
fot_(27)
fot_(28)
fot_(29)
fot_(30)
fot_(31)
fot_(32)
fot_(33)
fot_(34)
fot_(35)
fot_(36)
fot_(37)
fot_(38)
fot_(39)
fot_(40)
fot_(41)
fot_(42)
fot_(43)
fot_(44)
fot_(45)
fot_(46)
fot_(47)
fot_(48)
fot_(49)
fot_(50)
Wyszukiwarka
Filmy o szkole Praktyki 2018 – relacja-min Praktyki 2017 – relacja-min baner prak baner ban fb
Aktywnie wspieramy WOŚP! Logo WOŚP
Więcej informacji
Staże uczniowskie w powiecie cieszyńskim sta kopia
Edukacja zawodowa w powiecie cieszyńskim edukacja_zawodowa_powiat
Elektroniczna skrzynka epuap
Współpracujemy z Logo OHP_Zarządz
Zobacz więcej
Współpracujemy z Wyższa Szkoła Bezpieczeństwa Publicznego i Indywidualnego APEIRON w Krakowie WSB
Diehl Metering logo_DMPL
Kontakt Zespół Szkół Technicznych i Ogólnokształcących 43-430 Skoczów, ul. Górecka 65 33 4792225 Formularz kontaktowy
Ikona facebooka Logotyp instragrama
  • Strona główna
  • O szkole
    • Grono pedagogiczne
    • Stowarzyszenie WRZOS
    • Aktualności
  • Dla rodziców
    • Pedagog szkolny
    • Statuty szkoły i regulaminy
    • Rada rodziców
    • Ubezpieczenia
    • Dziennik internetowy
    • Hejt w internecie – konsekwencje prawne
    • Standardy ochrony małoletnich
  • Dla uczniów
    • Plan lekcji
    • Statuty szkoły i regulaminy
    • Ubezpieczenia
    • Dziennik internetowy
    • Dokumenty do pobrania
    • Praktyki zagraniczne
    • Oferty praktyk i pracy
  • Rekrutacja
    • Kierunki kształcenia
    • Dokumenty do pobrania
  • Kalendarz
  • Kontakt
  • Deklaracja dostępności
© 2007 - 2025 Zespół Szkół Technicznych i Ogólnokształcących w Skoczowie | Mapa strony
Realizacja: ProudMedia ®